Fumigacja – gazowanie szkodników magazynowych

Jeżeli magazynujesz środki spożywcze to doskonale zdajesz sobie sprawę z zagrożenia jakimi są szkodniki magazynowe, które mogą pojawić się już w momencie zbierania plonów. Ich obecność to nie tylko zagrożenie dla zdrowia ludzkiego, ale również olbrzymie straty finansowe, do których mogą doprowadzić poprzez zmniejszenie zasobów magazynowych produktów. Najskuteczniejszą metodą eliminacji szkodników magazynowych jest fumigacja (gazowanie) silosów, magazynów spożywczych i innych miejsc, gdzie mogą pojawić się szkodniki magazynowe.

Skuteczna likwidacja szkodników magazynowych – fumigacja

Głównym celem fumigacji jest trwała likwidacja szkodników magazynowych. Ponadto fumigacja nie ma negatywnego wpływu na przechowywane produkty spożywcze. Nie utracą one smaku, zapachu, ani wartości odżywczych. Należy jednak pamiętać, że tego typu usługi mogą zostać przeprowadzone tylko przez wykwalifikowane firmy, które posiadają wieloletnie doświadczenie, a do fumigacji użyją środki wiadomego i sprawdzonego pochodzenia.

Najbardziej znane szkodniki magazynowe

Poznaj szkodniki magazynowe, z którymi najczęściej wspólnie przychodzi nam się zmagać.

Trojszyk ulec

Niewielkich rozmiarów chrząszcz, nieco przypominającym wołka zbożowego. Występuje tylko w okresie letnim, kiedy temperatura jest znacznie dodatnia. Samice trojszka zanieczyszczają pokarm poprzez bezpośrednie złożenie jaj. Pokarm zanieczyszczany jest również odchodami, organami oraz martwymi owadami. W walce z trojszykiem zalecana jest profilaktyka tj. częste wietrzenie miejsc, gdzie przechowywana jest żywność, szczególnie w upalne dni. W momencie kiedy trojszyk znajdzie się w produktach spożywczych, należy go jak najszybciej usunąć.

Omacnica spichrzanka – potocznie spożywczy lub mól kuchenny

Szkodnik nocny żerujących w produktach żywnościowych, głównie suchych. Najczęściej spotykane w piekarniach, młynach, magazynach, sklepach, czy zakładach przemysłu spożywczego. Omanicę spotkać można na przetworach zbożowych – płatki, kasze, mąka, a ponadto w ziołach, suszonych owocach, warzywach, orzechach, migdałach. Produkty spożywcze zanieczyszczają odchodami, swoimi narządami, czy też martwymi owadami. Trudny do zwalczenia przeciwnik ponieważ bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z jego obecności. Najlepszą metodą do jego zwalczenia jest monitoring, a w momencie jego występowania szybka i skuteczna likwidacja.

Wołek zbożowy

Niewielkich rozmiarów chrząszcz do ok. 5 cm. Posiada smukłe ciało pokryte w kolorze brązowym lub czarny twardym pancerzem. Nie posiada skrzydeł przez co nie potrafi latać, ale ma zdolność do szybkiego biegania. Wołek zbożowy prowadzi nocny tryb życia, a w ciągu dnia będzie go można jedynie zauważyć w mocno zaciemnionych miejscach. Owad jest trudnym przeciwnikiem do zwalczenia, dlatego walkę z nim należy rozpocząć od profilaktyki. Miejsca gdzie będzie składowane zboże powinno zostać gruntownej sterylizacji. Ponadto wołek zbożowy może przemieszczać się w różnego rodzaju narzędziach, czy workach do składowania zboża. Warto również zadbać o te przedmioty, a pod żadnym pozorem nie przenosić ich z miejsc zainfekowanych wołkiem do pomieszczeń gdzie on jeszcze nie występuje.

Fumigacja - gazowanie wielkopolska, dolnośląskie i opolskie

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o fumigacji skontaktuj się z nami. Nasze wieloletnie doświadczenie jest gwarancją fachowo wykonanej usługi. Fumigację wykonujemy na terenie miast Ostrów Wielkopolski, Kalisz, Turek, Sieradz, Ostrzeszów, Kępno, Milicz, Pleszew, Jarocin, Rawicz, Poznań, Środa Wielkopolska, Śrem, Wrocław, Kluczbork, Oleśnica, Opole, Brzeg, Wieluń.

Jeżeli szukasz skutecznego sposobu likwidacji szkodników magazynowych, skontaktuj się z nami i skorzystaj z rad i doświadczenia fachowców. Nie czekaj i zadzwoń do nas +48 512 322 215.