HACCP co to takiego właściwie jest?

Skrót HACCP z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Usługa polegająca na ochronie poprzez monitorowanie obiektów przed szkodnikami i ich błyskawiczną likwidację w sytuacji ich występowania. Monitoring HACCP dedykowany jest dla wszystkich przedsiębiorców, którzy zajmują się produkcją, przetwórstwem, magazynowaniem, transportem oraz handlem produktów spożywczych. Wiąże się to z przestrzeganiem wszelkich wymagań zdrowotnych i higieny na wszystkich etapach prowadzonej działalności związanej z żywnością.

Zbuduj zaufanie wśród konsumentów z systemem HACCP

System HACCP jest obowiązkowy wśród przedsiębiorców zajmujących się produktami żywnościowymi. Oprócz tego, że jest on prawnie wymagany, to również podnosi wiarygodność firmy wśród konsumentów. Klient kupując produkty żywnościowe u przedsiębiorcy z prawidłowo wdrożonym systemem HACCP ma gwarancję otrzymania bezpiecznej dla zdrowia i życia żywności. Będąc przedsiębiorcą musisz mieć świadomość, że w dzisiejszych czasach transakcja handlowa to nie tylko zakup i zapłata, ale również zapewnienie klientowi poczucia bezpieczeństwa.

Jak wygląda system HACCP w praktyce?

Prawidłowe wdrożenie i funkcjonowanie systemu HACCP możemy podzielić na kilka kluczowych etapów. Pierwszym z nich jest przygotowanie wszelkiej dokumentacji, która będzie gwarantem wdrożenia systemu dla przedsiębiorcy, a w szczególności nakreśli plan działania oraz będzie instrukcją dla pracowników firmy. Etap drugi to montaż na terenie przedsiębiorstwa stacji deratyzacyjnej oraz detektora owadów. Etap trzeci to monitoring, który pozwala nam pozyskać informacje na temat występowania gryzoni oraz szkodników sanitarnych. Należy pamiętać, że dla każdego przedsiębiorstwa system HACCP będzie wyglądał inaczej, ze względu na odmienną charakterystykę organizacji. Cel zawsze będzie ten sam – zagwarantowanie bezpieczeństwa produktom żywnościowym.

Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)

Będąc przedsiębiorcą musisz mieć na uwadze, że przed wdrożeniem systemu HACCP zobligowany jesteś do przygotowania zakładowego programu lub instrukcji Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), z którymi powinni być zapoznani wszyscy pracownicy w firmie.  Celem Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) jest uświadomienie pracowników mających styczność z żywnością, na temat zagrożeń jakie mogą pojawić się na różnych etapach produkcji.

Usługa systemu HACCP wielkopolska, dolnośląskie i opolskie

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o wdrożeniu systemu HACCP w Twojej firmie skontaktuj się z nami. Nasze wieloletnie doświadczenie jest gwarancją fachowo wykonanej usługi. Wdrożenie systemu HACCP wykonujemy na terenie miast Ostrów Wielkopolski, Kalisz, Turek, Sieradz, Ostrzeszów, Kępno, Milicz, Pleszew, Jarocin, Rawicz, Poznań, Środa Wielkopolska, Śrem, Wrocław, Kluczbork, Oleśnica, Opole, Brzeg, Wieluń.

Nie czekaj i zadzwoń do nas +48 512 322 215.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/jurim/public_html/wp-includes/functions.php on line 4344